Teken de petitie!

Laat je stem horen en teken hier de petitie: pontjenieuwerteraa.petities.nl. Hartelijk dank voor je steun! (NB: nieuwer nieuws in de berichten hieronder).

Petitie veerpont Nieuwer Ter Aa
Petitie veerpont Nieuwer Ter Aa

De petitie is gestart door de landelijke Fietsersbond, Wandelnet, Te Voet, Vrienden van de Voetveren, Landelijk Fietsplatform en uiteraard ons eigen actiecomité “Laat ons niet zwemmen”. Met de petitie, vergezeld van dit gezamenlijke persbericht nemen we stelling tegen de opheffing van de pont over het Amsterdam-Rijnkanaal door Rijkswaterstaat. We hopen hiermee minister Mark Harbers op andere gedachten te brengen.

Van het actiecomité nog wat meer toelichting:

We hebben met verontwaardiging kennisgenomen van het voornemen van Rijkswaterstaat om de veerpont bij Nieuwer Ter Aa na 130 jaar uit de vaart te nemen.

De pont is een levensader voor de inwoners van dit dorp.
Veel voorzieningen voor Nieuwer Ter Aa zijn in Breukelen en Loenen aan de Vecht, zoals huisarts, apotheek, verzorgingstehuis, bibliotheek, zwembad, sportclubs, kinderopvang en winkels. Dagelijks worden er kinderen van en naar de basisschool gebracht. Tieners van de hele regio maken gebruik van de pont om naar het voortgezet onderwijs te gaan. In Breukelen liggen twee grote scholengemeenschappen Brocklede HAVO en VWO en Broeckland VMBO en MAVO. Voor veel ouderen en gezinnen, die geen auto hebben is het de enige mogelijkheid om aan de andere kant van het Amsterdam-Rijnkanaal te komen. Het woon-werkverkeer maakt eveneens gebruik van deze oversteek.

Het gaat niet alleen om Nieuwer Ter Aa
Vanuit Loenen, Vreeland en Nigtevecht is de pont de veiligste en snelste fietsroute naar het station in Breukelen. Daarnaast is de pont een belangrijke verbinding in de fiets- en wandelroutes in de provincie. Voor wandelaars en fietsers komt een einde aan een aantrekkelijke doorgaande toeristische route van de provincie Utrecht.

Rijkswaterstaat gebruikt veiligheid als argument, maar het omgekeerde is het geval.
Opheffen van deze oversteek leidt voor kwetsbare kinderen tot een gevaarlijke en langere fietsroute naar school, een onveilige route om boodschappen te doen en een toename van het autoverkeer naar het station. De oversteek is volgens de ervaren schippers van de pont volstrekt veilig omdat er niet volgens een tijdschema wordt gevaren en omdat zowel de pont als de passerende schepen over de modernste apparatuur beschikken. De pont uit de vaart halen is een platte bezuiniging waardoor juist een onveilige situatie ontstaat voor de 100.000 gebruikers per jaar van de pont aan wie geen passend alternatief wordt geboden

Rijkswaterstaat toont zich geen betrouwbaar bestuurder.
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben zich eerder gecommitteerd aan het principe om actieve mobiliteit bovenaan te zetten. Rijkswaterstaat benadeelt met het voorgenomen besluit veel inwoners van Stichtse Vecht ernstig, zonder een alternatief te bieden.

Wij roepen Rijkswaterstaat, de minister en staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat en de Tweede Kamer op het voorgenomen besluit, om de veerpont De Aa uit de vaart te halen, te herzien en zolang er geen alternatief is de pontverbinding te handhaven

59 reacties to “Teken de petitie!

Trackbacks & pingbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *